کمالی زاده در حاشیه بازدید از خط ۲ قطار شهری کرج در گفت وگو با خبرنگاران بیان داشت : قطار شهری پروژه ای است که مدعیان خدمتگزاری به مردم در دوره های قبل آن را به تعطیلی کشانده بودند.
وی بیان داشت: با اهتمام شورای اسلامی پنجم کرج عملیات اجرایی این پروژه در شرایط سخت تحریمی و مالی از سر گرفته شد و اکنون بخشی از آن به مرحله بهره برداری رسیده است.
کمالی زاده ادامه داد: قرار است تا پایان عمر کاری شورای پنجم فاز یک خط ۲ قطار شهری کرج افتتاح شود.
وی توضیح داد: با اتمام ریل گذاری و تکمیل پست برق آن، این ۲ ایستگاه f , k برای انجام تست گرم آماده میشوند.
شهردار کرج ادامه داد: ایستگاه i(سه راه رجایی شهر) هم تا کنون ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و در حال پیگیری هستیم تا ۲ ماه آینده به سرانجام برسد.
این مسوول با اشاره به اهداف اجرای پروژه قطار شهری گفت: پاسخگویی به مطالبه به حق شهروندان برای تردد ایمن، آسان و سریع در سطح شهر اولین هدف اجرای این پروژه است و دومین هدف هم ایجاد حس مطالبه گری مستمر برای تکمیل خطوط باقی مانده است.
کمالی زاده تاکید کرد: شهروندان باید از مدیریت شهری دوره بعد بخواهند که طبق برنامه جامع حمل و نقل کرج، راه اندازی سایر ایستگاهها را در برنامه کاری خود قرار دهند.
شهردار کرج گفت: اکثریت اعضای شورای پنجم حامی تسریع در فرایند تکمیل پروژه قطار شهری بودند و لایحه ای در خصوص این پروژه نبود که توسط شورا رد شود و به تصویب نرسد.
وی با اشاره به اینکه در اجرای این پروژه سعی شده شهروندان کمترین درگیری و مشکل را داشته باشند، ادامه داد: شهروندان کرجی بر خلاف شهروندان سایر کلانشهرهایی که دارای خطوط مترو هستند، در طول اجرای این پروژه با کمترین مواجه با تبعات اجرا مواجه بودند .
شهردار کرج بیان داشت: خط متروی کرج در زیر خیابان شهید بهشتی به عنوان پرتردد ترین مسیر شهر ساخته شده و مردم کمترین ترافیک و انحراف مسیر را تجربه کرده اند.
کمالی زاده تاکید کرد: پروژه قطار شهری کرج در بدترین شرایط اقتصادی در طول ۴۰ سال اخیر پیش برده شده و به مرحله بهره برداری رسیده است.
خط ۲ قطار شهری کرج به طول ۲۷ کیلومتر و ۲۷ ایستگاه عملیات اجرایی آن از ۸۵ آغاز شد که به علت مشکلات مالی افتتاح این پروژه به تاخیر افتاد.
قرار است ۶.۵ کیلومتر از این خط تا پایان شورای پنجم افتتاح شود.
خلیلی اردکانی رئیس کمیسیون نظارت و تحولات اداری شورای شهرکرج نیز به وضعیت نامناسب ترافیکی در کرج و ضرورت راه اندازی مترو اشاره کرد و اظهار داشت: با توجه به شرایط جمعیتی در حال حاضر و افزایش تصاعدی جمعیت در بیست سال آینده ضرورت راه اندازی قطار شهری به منظور کاهش ترافیک ، کاهش آلودگی هوا و زمان سفر، ایجاد حمل و نقل پاک، حل مشکل زیست محیطی، تسریع حمل و نقل و جمعیت حاشیه ای که از مشکلات اساسی شهر بوده است ما را وادار کرد تا به حل مهمترین مشکل شهر بپردازیم و با انجام این کار مهمترین پروژه را دنبال کردیم گرچه حل مشکل ترافیک عزم عمومی را می طلبید.
رئیس کمیسیون نظارت و تحول اداری شورای شهر کرج تصریح کرد: علیرغم اینکه کار در زیرزمین انجام می شد و نماد ظاهری نداشت و نمی توانست جنبه تبلیغی داشته باشد چون کار زیر بنایی بود و تاثیر حل مشکل دائمی داشت عزم انجام این کار را کردیم در حالیکه می توانستیم به کارهای رو بنایی که جنبه تبلیغی بیشتر داشت بپردازیم و لکن مترو را در اولویت کاری قرار دادیم و اقدام زیر بنایی انجام شد.
خلیلی اردکانی افزود: فرسوده بودن ناوگان حمل و نقل عمومی که در طی ۱۰ سال قبل از این شورا وجود داشت و هیچ گونه تلاشی برای افزایش اتوبوس صورت نگرفته بود همچنین بی توجهی به حل مشکل حمل و نقل ضرورت پیگیری در این زمینه را بیشتر کرد خوشبختانه با پیگیری شهردار و اعضای شورای شهر بیش از ۱۰۱دستگاه اتوبوس مدرن به سیستم حمل و نقل اضافه شد و ۹۶ دستگاه اتوبوس بازسازی شده لکن افزایش اتوبوس ها نمی توانست کل مشکل حمل و نقل را برطرف نماید.
وی با بیان اینکه در این شهر امکان گسترش معابر عمومی وجود ندارد به همین دلیل بهترین راه حل برای حمل و نقل عمومی مخصوصا برای قشر متوسط به پایین ایجاد مترو است، یادآور شد: در سال ۹۶ مقارن با شورای پنجم- در حالیکه پروژه ۶۷/۳۱ پیشرفت نموده بود و مشکلات زیادی برای راه اندازی مجدد وجود داشت و رفع آنها بسیار زمانبر بود تا دوباره فعال شود پیگیری شد و در واقع همانند قطاری که چند سال متوقف بوده راه اندازی مجدد این قطار انرژی و زمان نیاز داشت که به حمد الله به خوبی پیش رفت.
خلیلی اردکانی گفت: یک کار خوب و اثر گذار دیگر شورای پنجم استفاده از ظرفیت تهاتر بود، تهاتر املاک بدهکار به شهرداری که هم به نوعی درآمد شهرداری محسوب می شود و هم می توان از این محل مطالبات پیمانکار را پرداخت کرد از ابتدای این کار که منحصرا در شورای پنجم شروع شد و تا امروز ۸۵ میلیارد تومان از طریق املاک بدهکار به شهرداری کرج به پیمانکار پرداخت شده است؛ در واقع شورای پنجم مبلغ ۶۵ میلیارد تومان از از اوراق مشارکت سال ۹۴ را که بلا استفاده مانده بود و سود آن را هم پرداخت کرده بودند در این دوره مجوز استفاده در پروژه صادر کرد.
عضو شورای اسلامی شهر کرج با اشاره به یکی دیگر از کارهای فرهنگی و اجتماعی شورای پنجم خاطر نشان کرد: قرار شد در هر ایستگاه نماد یک قومیت از اقوامی که در کرج زندگی می کنند اجرا شود که تاثیر فرهنگی و اجتماعی مناسبی را خواهد داشت.
اکبر سلیم نژاد در حاشیه بازدید خبرنگاران از آخرین روند پیشرفت پروژه مترو کرج با بیان اینکه امکان جابجایی روزانه ۶ هزار مسافر درمرحله اول راهاندازی مترو کرج پیش بینی شده است، اظهار داشت: یکی از مهم ترین مسائلی که مدیران و شهروندان کلانشهرها هر روزه با آن سروکار دارند، حمل و نقل وترافیک شهری است.
رئیس شورای اسلامی شهر کرج با اشاره به اینکه گسترش جمعیت شهری و مسئله ترافیک از جمله مهمترین عواملی است که لزوم طراحی و اجرای سیستم های حمل ونقل سریع وکم هزینه از جمله قطار شهری را در شهر کرج ضروری ساخته است، بیان کرد: مشارکت جدی مدیریت شهری و دولت طی ۳ سال اخیر سبب تقویت و ارتقا زیرساخت های توسعه حمل و نقل ریلی شده است، دولت برای راه اندازی قطار شهری و کمربند شمالی با تمام توان مشارکت کرد.
سلیم نژاد عنوان کرد: خوشبختانه با موافقت شورای شهر و پیگیری ها شهردار و ریاست قطار شهری در جذب اوراق مشارکت موفقیت های زیادی کسب کردند که با جذب ۱۰۸۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت (به جز اوراق مربوط به خرید اتوبوس و بزرگراه شمالی به مبلغ ۲۶۰ میلیارد تومان ) کرج بعد از تهران و مشهد رتبه سوم در جذب اوراق مشارکت امسال کسب کرد که تا کنون بی سابقه بوده است و همین امر موجب شد که تمام هزینه های سنگین قطار شهری به شهرداری و مردم کرج تحمیل نشود و نصف آن را دولت بپردازد و باز پرداخت آن نیز به صورت اقساط باشد.
وی از تزریق ۲ هزار میلیارد تومان اعتبار دولتی برای تحقق پروژه های شهرداری کرج خبر داد و افزود: با حمایت شورای اسلامی شهر، شهرداری و نهادهای مختلف حکومتی تاکنون ۱۲۰۰ میلیارد تومان برای این پروژه هزینه شده است که بیش از ۸۰ درصد آن با مشارکت دولت بوده است و بخش زیادی از این دستاورد در سه سال گذشته رقم خورده است.
رئیس شورای اسلامی شهر کرج با بیان اینکه در فاز اول بهره برداری امکان جابجایی روزانه ۶ هزار مسافر بین سه ایستگاه در نقاط پرترافیک کرج وجود دارد، یادآور شد: پروژه متروی کرج زمان زیادی از آغاز آن گذشته ولی با همتی که در این سه سال صرف شد مرحله اول آن رو به پایان است.
سلیم نژاد خاطرنشان کرد: مشکلاتی که موجب تاخیر در راه اندازی در این دوره شد شامل افزایش قیمت ها و تورم زیاد مشکلات ارزی و تحریم های بین المللی و کرونا و انتقال قطار برای تعمیر به تهران، کمبود سیمان تاخیر در تامین منابع مالی بود که دقیقا نتوانستیم در زمانی که قول داده شده بود به بهره برداری برسانیم البته این تاخیرات در پروژه به این بزرگی که گذشتگان قادر به انجام آن نبودند قابل چشم پوشی است.
علی اصغر صلواتی در پایان بازدید خبرنگاران از خط دو پروژه قطار شهری کرج اظهار کرد: هر رام قطار مترو در مواقع پیک بیش از دو هزار مسافر را جابجا می کند به همین دلیل نه تنها در کرج بلکه در کل دنیا استانداردهای ویژهای در مورد سرعت قطار ها و ایمنی آنها منظور شده است.
رئیس سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری کرج با بیان اینکه سعی شده تا از بهترین تجهیزات در ساخت خط دو قطار شهری کرج استفاده شود، بیان کرد: در کنار آن رعایت استانداردهایی که تنها خاص کرج نیست و کلاس جهانی دارد را هم مدنظر قرار داده ایم.
وی ادامه داد: از شش سال گذشته تاکنون تمامی پروژههای قطار شهری با تکیه و اوراق مشارکت ساخته شده است به گونه ای که ۸۰درصد هزینه های پروژه مترو به جز در شهرهای تهران و مشهد از این اوراق تامین شده است.
به گفته صلواتی سهم کرج در سال ۹۶ از کل اوراق مشارکت فروخته شده برای تزریق به پروژههای شهرداریهای کلانشهرها حدود یک درصد بوده است.
وی افزود: در حال حاضر سهم کرج از اوراق مشارکت تخصیصی به شهرداری حدود ۶ درصد است، یعنی به تناسب جمعیتی هنوز دو درصد کمتر تخصیص داریم، این در حالی است که شهر مشهد با جمعیت ۱۳درصدی بیش از ۲۲درصد از اوراق مشارکت را جذب کرده و این موجب شده تا ساخت چهارمین خط مترو در این کلانشهر در مراحل آغازین قرار بگیرد.
صلواتی با تاکید بر اینکه سال گذشته شهرداری کرج سومین کلانشهر از لحاظ جذب اوراق مشارکت بعد از تهران و مشهد برای پروژه قطار شهری و اتوبوسرانی بود، عنوان کرد: سهم ما از این اوراق مشارکت، جذب ۶۸۰ میلیارد تومان بود.
وی در ادامه اشاره کرد: با توجه به وضعیت اقتصادی کشور تنها روشی که می توانیم با آن پروژههای قطار شهری را به ثمر برسانیم تکیه بر اوراق مشارکت است.
رئیس سازمان قطار شهری کرج و حومه بیان کرد: در حال حاضر با دو رام قطار و ۱۴ واگن در فاصله دو ایستگاه ۴۵متری گلشهر تا چهارراه طالقانی توان جابجایی روزانه ۶ هزار مسافر وجود دارد اما در آینده نیاز است که ۴ رام قطار دیگر هم به این خطوط افزوده شود.
وی با اشاره با اینکه در مورد راه اندازی دیگر خطوط قطار شهری در کرج مطالعات بازنگری انجام شده به این نتیجه رسیدیم که کرج به ۳ خط قطارشهری نیاز دارد.
این مسئول توضیح داد: یکی از این خطوط خط ۵ در مسیر گلشهر تا تهران است که در گذشته فعال شده، خط دو هم به عنوان مسیر دوم منظور شده و خط سومی هم باید احداث شود.
صلواتی با تاکید بر اینکه طبق مطالعات انجام شده روزانه ۱۰۰ هزار نفر مسافر میان کرج و تهران تردد می کنند، گفت: خط متروی کنونی جوابگوی جابجایی این حجم مسافر نیست و در نهایت توان جابجایی ۷۰ هزار مسافر را دارد، به همین دلیل خط سومی هم باید ایجاد شود.
وی ادامه داد: خط دو قطار شهری کرج با خط سوم که بعدا به مقصد تهران مسافرگیری خواهد کرد، در ایستگاه سه راه رجایی شهر به منظور تبادل مسافر نقطه مشترک ایستگاهی خواهند داشت.